poniedziałek, 4 czerwca 2012

Spaghetti Bolognese

Sos pomidorowy z mielonym mięsem. W moim wydaniu z udźca indyka- znakomicie zastępuje czerwone mięso. Spaghetti Bolognese nie dość, że szybko się robi, to jeszcze błyskawicznie znika z talerzy.

Składniki:
500g makaronu spaghetti
300g mielonego mięsa z udźca indyka
400g pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Sól
Pieprz
Pęczek bazylii
Łyżeczka suszonego oregano

Wykonanie:
Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, jak cebula się zeszkli, to dodajemy mielone mięso. Smażymy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory (pomidory przed obraniem należy sparzyć we wrzątku, wtedy skórka zejdzie bez problemów), doprawiamy do smaku oregano, solą i pieprzem. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut, na koniec dodajemy posiekaną bazylię.
Podajemy z makaronem ugotowanym na półtwardo.


Kuchnia Bardzo Włoska 2012Pomidorowe inspiracje

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...