wtorek, 5 czerwca 2012

Pełnoziarniste drożdżówki z cynamonem

Cynamonowe zawijaski można zapakować do wiklinowego kosza i zjeść na pikniku. Znakomicie komponują się ze szklanką mleka. Można je zjeść na śniadanie, podwieczorek, albo kolację, bo wcale nie są aż tak niezdrowe. Pełnoziarniste drożdżówki z cynamonem, to taka ciut zdrowsza wersja słodkich bułek.

Składniki:
Ciasto:
50g drożdży
Łyżka białego cukru
2/3 szklanki ciepłego mleka
Szklana mąki pszennej
Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
Jajko
3 łyżki drobnego cukru trzcinowego
3 łyżki gorzkiego kakao w proszku + 4 łyżki mleka
Dodatki:
2 łyżki masła
Łyżka cynamonu
Łyżka drobnego cukru trzcinowego
Jajko
Gruby cukier

Wykonanie:
Drożdże mieszamy z mlekiem i białym cukrem, odstawiamy na kwadrans.
Obie mąki mieszamy z cukrem trzcinowym, dolewamy rozczyn drożdżowy i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto drożdżowe aż będzie gładkie i jednolite, powinno przestać lepić się do rąk po jakiś 10 minutach wyrabiania. Teraz ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy kakao rozprowadzone w mleku. Dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Z obu części ciasta formujemy kulki, które przykrywamy ściereczkami i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia.
Mieszamy cukier trzcinowy z cynamonem i  roztapiamy masło.
Po tym czasie z dwóch części ciasta wałkujemy prostokątne placki takiej samej wielkości. Kładziemy na blacie jasny placek, smarujemy go połową masła i posypujemy połową mieszanki cynamonowej. Kładziemy ciemny placek na jasnym, smarujemy resztą masła i posypujemy resztą cukru z cynamonem. Zawijamy rulon z ciasta i odcinamy ostrym nożem „plasterki” o grubości ok. 3 cm, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną grubego cukru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.




Smakołyki na pikniki

7 komentarzy:

  1. wymarzony to piknik z takimi drożdżówkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. O wow, muszę się przestać bać ciast drożdżowych ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta drożdżowe nie są wcale straszne :) Miło mi, że bułeczki się podobają, zapewniam, że równie dobrze smakują :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...