środa, 6 czerwca 2012

Waniliowy koktajl truskawkowy

Truskawki, truskawki, TRUSKAWKI!!! Uwielbiam truskawki, zawsze z utęsknieniem czekam na sezon truskawkowy, który trwa tak krótko… Truskawki mrożone, czy w postaci przetworów to już nie to samo. Tegoroczny sezon postanowiłam wykorzystać szczególnie, żeby sobie odbić dwa poprzednie… Dwa lata temu, na samym początku truskawkowego sezonu, urodziłam dziecko i jako matka karmiąca musiałam zrezygnować z truskawek, po których mała „I” miała wysypkę. Rok temu też jeszcze karmiłam, oczywiście dużo mniej, i jak była jakaś dłuższa przerwa między karmieniami, to mogłam zjeść kilka truskawek. W tym roku już nie karmię, co więcej- wygląda na to, że uczulenie odpuściło i moja dwulatka też zajada truskawki :-)
Na dobry początek Waniliowy koktajl truskawkowy na maślance.

Składniki:
½ kg truskawek
½ l maślanki
2 łyżki drobnego cukru trzcinowego

Wykonanie:
Truskawki po dokładnym umyciu pozbawiamy szypułek. Miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez sito, żeby pozbyć się pesteczek.
Zmiksowane truskawki mieszamy z maślanką, cukrem i ekstraktem waniliowym.
Odstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny, żeby dobrze się schłodził.
Koktajl mieszamy przed podaniem.




Truskawki 2012

4 komentarze:

  1. A te truskawki trzeba przecierac?
    Te pesteczki jakoś szkodzą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkodzić, nie szkodzą, ale mi osobiście przeszkadzają pesteczki, gdy piję koktajl przez słomkę, one tak "chrzęszczą", a ja tego chrzęszczenia nie lubię. Dlatego do koktajlu zmiksowane truskawki przecieram przez sito, ale jak robię jakieś truskawkowe musy, czy sosy, to już z całych truskawek, z pesteczkami :)

      Usuń
  2. a mi nie przeszkadza chrzęszczenie:) wygląda pysznie-pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! uwielbiam truskawkowe koktajle :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...