piątek, 8 czerwca 2012

Śmietanowy tort truskawkowy- Weekendowa cukiernia (edycja 5/2012)

Kiedy zobaczyłam przepis zaproponowany przez Ilonę w czerwcowej edycji Weekendowej Cukierni, moją pierwszą myślą było: „Co, znowu tort z truskawkami i bitą śmietaną?” Jednak ten jest zupełni inny niż Szwedzki letni tort pieczony w weekendowej cukierni w maju. Dużo prostszy w przygotowaniu, bo krem to tylko mascarpone i bita śmietana.
Tort zrobiłam, bo po pierwsze uwielbiam truskawki, a po drugie właśnie mój mąż obchodził imieniny. Śmietanowy tort z truskawkowy zachwycił gości, a jak łatwo zauważyć tort jest biało-czerwony, więc też idealnie pasuje na rozpoczęcie Euro :-)
Trochę chaotyczny wyszedł ten wstęp, ale nie mam już siły nic zmieniać i kombinować. Jak niektórzy wiedzą, mała „I” rozchorowała się, i to tak bardzo, że o drugiej w nocy pojechaliśmy z nią do szpitala. Ma zapalenie płuc, niestety jakiś czas będziemy musieli spędzić w szpitalu, w związku z tym pewnie trochę „zaniedbam” blogowanie, ale tylko trochę ;-) Mam kilka gotowych, obfotografowanych już, przepisów do wstawienia, będę się nimi posiłkować. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Dzisiaj w szpitalu z małą „I” nocuje tatuś, czyli mąż mój najukochańszy, więc ja teoretycznie powinnam się wyspać w domu.
A swoją drogą w świetlicy oddziału pediatrycznego jest genialnie zorganizowana strefa kibica ;-) W prawdzie wynik meczu otwarcia to tylko remis, ale za to Iga wygrywa z zapaleniem płuc (jeszcze rano męczyły ją duszności, ale antybiotyk zadziałał i teraz nasze dziecko niby jeszcze jest osłabione, ale już roześmiane, a nawet nieco rozbrykane).
Miało być krótko i na temat, a ja zamiast o weekendowej cukierni piszę o Euro i szpitalu i to w mało składny sposób. ;-)
Wracając do tortu. Wprowadziłam drobne modyfikacje. Użyłam tylko świeżych truskawek, sama zrobiłam sos truskawkowy, uprościłam nieco przygotowanie kremów i użyłam mojego sprawdzonego przepisu na biszkopt. Mój Śmietanowy tort truskawkowy może nie jest tak piękny jak oryginał, ale jest nieziemsko smaczny :-)



Składniki:
Ok. szklanki wody+ łyżka syropu truskawkowego do nasączenia
500ml śmietany kremówki 36%
250g serka mascarpone
½ kg truskawek
Łyżka cukru pudru
Łyżka drobnego cukru trzcinowego

Wykonanie:
W jednej misce ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę,  a w drugiej mascarpone z cukrem pudrem. Łączymy ze sobą zawartość obu misek. I dzielimy na dwie równe części.
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek (możemy zostawić kilka truskawek z szypułkami do dekoracji). Połowę truskawek kroimy w kostkę i łączymy z odłożoną połową kremu.
Biszkopt przekrajamy na 3 blaty i po nasączeniu wodą z syropem truskawkowym przekładamy kremem wymieszanym z truskawkami. Wierzch i boki pokrywamy pozostawionym kremem śmietanowym.
Część zostawionych truskawek kroimy w plasterki i ozdabiamy nimi tort wg własnego upodobania. Resztę rozdrabniamy za pomocą blendera, przekładamy do rondelka, mieszamy z cukrem trzcinowym i całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos nieco zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia i zimnym sosem polewamy tort.
Tort podajemy schłodzony. 


Truskawki 2012

5 komentarzy:

  1. Piękny tort ! Zdrówka dla Małej życzę , oby jak najprędzej wróciła do domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeklęte zapalenie płuc,trzymam kciuki za malutką.Tort wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. nieziemsko to i on sie prezentuje! genialny.

    OdpowiedzUsuń
  4. tort super, nabrałam na niego ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. chcialabym, chciala chcoc kawaleczek takiej pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...