wtorek, 31 stycznia 2012

Pizza z rukolą

Domowa pizza na grubym, drożdżowym cieście.  Ciasto na pizze robi się na prawdę łatwo, właśnie takie pamiętam z rodzinnego domu. Może nie jest najzdrowsze, bo dość kaloryczne, ale pizzy nie robi się codziennie :) Jest to też fajne danie, dzięki któremu można zrobić tak zwany „przegląd lodówki” i zrobić pizzę z dodatkami, które akurat tam zalegają- tak powstają najfajniejsze kombinacje, właśnie moja  domowa Pizza z rukolą, to taka wariacja ze wszystkiego.



Składniki:
Ciasto na pizzę:
½ kg mąki
Łyżka cukru
Szklanka ciepłej wody
50g drożdży
Szczypta soli
Jajko
¼ szklanki oleju

500g przecieru pomidorowego
Ząbek czosnku
Czerwona cebula
150g pieczarek
Kabanos
100g żółtego sera w plasterkach
Kilka różyczek brokuła
Kilka suszonych pomidorów
Łyżka mąki
Łyżka masła
1/3 szklanki mleka
100g zielonych oliwek
50g rukoli
Sól
Pieprz
Oregano
Bazylia

Wykonanie:

Zaczynamy od zrobienia ciasta na pizzę. Drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut- powinny zacząć „buzować”. Cukru można dodać nieco mniej, wtedy pizza nie powinna urosnąć tak bardzo. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, w środku usypanej górki z mąki robimy dołek, do którego wlewamy drożdże i wbijamy jajko. Zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając olej. Jak ciasto będzie już jednolite, gładkie i sprężyste, do formujemy kulę, którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut- powinna podwoić swoją objętość. Z ciastem można troszkę poeksperymentować, np. dodając do mąki suszone zioła.

Na patelni, na odrobinie oleju podsmażamy obraną cebulę pokrojoną w półtakarki, doprawiamy odrobiną soli i smażymy aż cebulka się zeszkli. Przekładamy na talerzyk, a na patelnię wrzucamy obrane pieczarki pokrojone w plasterki, doprawiamy pieprzem i smażymy parę chwil, aż puszczą sok, ale nadal będą jędrne. Zdejmujemy z patelni i podsmażamy kabanosa pokrojonego w plasterki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy przecier pomidorowy wymieszany wcześniej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszonymi ziołami (bazylią i oregano). Na wierzchu układamy pieczarki, cebulę, kabanosa, oliwki. Wszystko przykrywamy żółtym serem i układamy na nim różyczki brokuła (podgotowane wcześniej na parze prze 5 minut).
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę, odrobinę soli i pieprzu, mieszamy dokładnie i jak tylko mąka się połączy z masłem to dolewamy mleko, cały czas mieszając. Jak sos zacznie gęstnieć, to zdejmujemy z ognia i nakładamy go na brokuły.
Pizzę posypujemy jeszcze suszonymi pomidorami pokrojonymi w kostkę i połową umytej i osuszonej rukoli.
Wstawiamy na górny poziom piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut- nie dłużej, bo ciasto wyjdzie suche. Upieczoną pizzę posypujemy resztą rukoli.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...