W jednym z numerów „Palce Lizać” trafiłam na szarlotkę Gwyneth Paltrow. Musiałam wypróbować, nie było innego wyjścia. Wprowadziłam drobne modyfikacje. W oryginale jabłka są kwaśne, za to do ciasta trzeba dodać aż szklankę cukru. Ja zdecydowanie wolę użyć słodkich jabłek i dać miej cukru. Zapraszam na moją wersję Szarlotki.
Składniki:
50g masła
1 jajko
2 łyżki cukru
1 i ½ szklanki mąki
Szczypta soli
Łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
150g orzechów włoskich
Cukier puder
Wykonanie:
Wszystkie jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. 250g obranych jabłek zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Dodać jajko, cukier i bardzo miękkie masło i zmiksować na gładką masę.Dodać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dokładnie wymieszać.
Orzechy drobniutko posiekać, a resztę jabłek pokroić w kostkę. Dorzucić orzechy i jabłka do masy i wymieszać całość łyżką.
Niedużą, okrągłą tortownicę (średnica ok.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz