piątek, 14 października 2011

Zupa jesienna

Przyszła jesień, jesień pełna kolorowych liści i pięknych kasztanów, ale też niestety mroźnych poranków, krótszych dni i chłodnego wiatru... Brrrr.... Przydałoby się coś na rozgrzanie, może taka mało skomplikowana jesienna zupa z przepisu Roberta Sowy?

Składniki:
2 golonki wieprzowe bez skóry
4 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
szklanka białej fasoli- namoczonej przez noc w wodzie
czerwona papryka
4 łyżki oliwy z oliwek
1,5 l bulionu
czarny pieprz
4 łyżki tartego parmezanu
papryka ostra
2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
½ pęczka bazylii
200 g makaronu nitki cięte
1 bagietka

Wykonanie:
W głębokim garnku podsmażyć na oliwie z oliwek cebulę pokrojoną w pióra, drobno posiekany czosnek, paprykę pokrojoną w kostkę i mięso pokrojone w kostkę.
Jak wszystko ładnie się zarumieni- dodajemy rozdrobnione blenderem pomidory, odsączoną fasolę i gorący bulion.
Zupę zagotować, przyprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką w proszku.
Podawać z makaronem ugotowanym al dente, świeżo siekaną bazylią i świeżo startym parmezanem. Jako dodatek doskonale sprawdza się chrupiąca bagietka.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...