Muffinki czekoladowo- bananowe
Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany50g roztopionego masła
2 jajka
50g cukru
225g mąki pszennej
3 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Banany należy rozgnieść widelcem, i nie przerywając ugniatania dodajemy jajka i masło a na sam koniec cukier. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z kakao, dodajemy sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy i przesypujemy do miski z masą bananową. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą, ale niezbyt dokładnie, powinny pozostać grudki.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, do wgłębień w blaszce muffinkowej wkładamy papilotki, Ciasto przekładamy do papilotek wypełniając je do 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 15 minut, aż babeczki ładnie wyrosną.
Smakowały wszystkim, ale wcale mnie to nie zdziwiło, bo przepisy Nigelli nie zawodzą ;-)
Albo nie widzę, albo na prawdę nie ma w nich grama czekolady ;-)?
OdpowiedzUsuńczekolady nie ma, ale jest kakao :) wg Nigelli wystarczy, żeby muffinki nazwać czekoladowymi, a ja tam z nią nie dyskutuje :)
OdpowiedzUsuńNo to masz pierwszą osobę, która nie lubi czekolady :) No dobra nie przepadam. Samej nie jadam w ogóle (ostatnią kostkę zjadłam może z rok temu?), w dodatkach ujdzie - byleby nie za dużo ;) Ewentualnie biała - białej w dodatkach może być dużo, ale samej też bym nie zjadła :P
OdpowiedzUsuńhttp://polkazprzyprawami.blox.pl