sobota, 4 lutego 2012

Pomarańczowe muffinki z weekendowej cukierni (edycja 1/2012)

W Weekendowej cukierni zabawa polega na tym, że jedna z blogerek proponuje przepis na deser, a inne, biorące udział w akcji, robią słodkości wg tego przepisu. Oczywiście mogą go dowolnie modyfikować dostosowując do swoich osobistych preferencji. Co miesiąc zmienia się gospodarz weekendowej cukierni. Ja zaproponuję coś pysznego w lipcu :-) W zabawie może wziąć udział każdy, po szczegóły zapraszam tu. Jedyne co trzeba zrobić to upiec ciasto zaproponowane w danej edycji akcji, umieścić na swoim blogu przepis wraz ze zdjęciem. Należy pamiętać o umieszczeniu banerka akcji i odnośnika do bloga aktualnej gospodyni. W lutym Domi w kuchni zaprosiła na niezwykle delikatne Pomarańczowe muffinki, które w mojej wersji prezentują się w taki sposób:

Składniki:
260g mąki pszennej
5g proszku do pieczenia
5g sody oczyszczonej
2 średniej wielkości pomarańcze
200ml soku pomarańczowego
100g cukru
100g miękkiego masła
Duże jajko
20 ml wódki żurawinowej
250ml śmietany kremówki
Łyżeczka cukru waniliowego
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:
Pomarańcze dokładnie myjemy i ścieramy skórkę. Owoce obieramy i sam miąższ, pozbawiony białych błonek, rozdrabniamy blenderem.
Jajko ubijamy z cukrem za pomocą miksera, stopniowo dodając miękkie masło. Gdy powstanie gładka kremowa masa, dodajemy resztę płynnych składników, tj sok pomarańczowy, rozdrobnione pomarańcze i wódkę żurawinową, oraz zmieszane wcześniej ze sobą suche składniki (przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i skórkę startą z pomarańczy). Całość mieszamy, ale niezbyt dokładnie, w cieście powinny pozostać grudki.
W każde z 12 wgłębień formy do pieczenia muffinek wkładamy papilotkę i napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut, aż babeczki ładnie się zarumienią.
Śmietanę ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier waniliowy.
Ostudzone muffinki przykrywamy czapeczką z bitej śmietany i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.


piątek, 3 lutego 2012

Słodkie bułeczki śniadaniowe

Kolejny przepis Nigelli zagościł w naszej koperkowej kuchni. Oczywiście nie obyło się bez modyfikacji, m.in. część mąki zastąpiłam otrębami, żeby bułeczki były odrobinkę zdrowsze :)
Ciasto przygotowujemy wieczorem, przez noc leżakuje w lodówce, a rano pieczemy bułeczki. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe. Jak długo pozostają świeże? Nie wiem, bo Słodkie bułeczki śniadaniowe niezwykle szybko znikają :)

Składniki:
BUŁECZKI:
150ml mleka
50g masła
3 goździki
Łyżeczka cukru
380g mąki pszennej
20g otrębów pszennych
7g drożdży w proszku
20g rodzynek
80g suszonych moreli
Łyżeczka przyprawy do piernika
Jajko
DO POSMAROWANIA:
Jajko
2 łyżki mąki
½ łyżki cukru
3 łyżki wody
GLAZURA:
Łyżka cukru
Łyżka gorącej wody

Wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i goździki i gotujemy na niewielkim ogniu, aż masło się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy goździki.
Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, cukier, rodzynki, posiekane morele, przyprawę korzenną, wbijamy jajko i wlewamy mleko z masłem. Zagniatamy ciasto. Jak będzie już jednolite i elastyczne to robimy z ciasta kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na noc do lodówki.
Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, a jak zagrzeje się już do temperatury pokojowej, to ponownie wyrabiamy ciasto, aż będzie tak elastyczne jak wieczorem. Robimy to na suchej stolnicy, bez podsypywania mąki!
Formujemy 16 niewielkich bułeczek, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętając o zachowaniu odstępów). Ostrym nożem na każdej bułeczce robimy nacięcie w kształcie krzyżyka. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z mąki, cukru i wody robimy gęstą zawiesinę, którą za pomocą małej łyżeczki umieszczamy w zrobionych wcześniej nacięciach.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15-20 minut.
Z gorącej wody i cukru robimy glazurę, którą smarujemy bułeczki od razu po wyjęciu z piekarnika.
Najsmaczniejsze są na ciepło, bez żadnych dodatków, lub posmarowane masłem.


czwartek, 2 lutego 2012

Babka z orzechami i syropem klonowym

Piekliście kiedyś babkę z nadzieniem? Jeżeli nie, to polecam, bo to wcale nie jest trudne. Nadzienie z orzechów i syropu klonowego, to bardzo ciekawa kompozycja, chociaż w smaku zdecydowanie dominują orzechy. Przepis pochodzi z książki „Kuchnia- przepisy z serca domu” Nigelli Lawson, ale oczywiście po drobnych modyfikacjach powstała moja Babka z orzechami i syropem klonowym.

Składniki:
Nadzienie
75g mąki pszennej
30g masła
Łyżeczka cynamonu
150g orzechów włoskich
125ml syropu klonowego
Ciasto
300g mąki pszennej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka sody oczyszczonej
125g masła
75g cukru
2 jajka
150ml śmietany 18%

Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia nadzienia. Miękkie masło mieszamy z mąką za pomocą widelca, dodajemy cynamon. Dosypujemy posiekane orzechy i dolewamy syrop klonowy. Powinna powstać dość gęsta papka.
Czas na ciasto. Miękkie masło ubijamy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do ubitego masła wbijamy jedno jajko, wsypujemy trochę mąki, dokładnie miksujemy, powtarzamy z drugim jajkiem. Następnie wsypujemy resztę suchych składników i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy na gładką, jednolitą masę.
Formę do pieczenia babki smarujemy tłuszczem. Wkładamy do środka ponad połowę ciasta. Rozprowadzamy je trochę wzwyż po ściankach foremki, żeby powstało wgłębienie na farsz. Ostrożnie nakładamy orzechowy farsz i dokładnie przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

środa, 1 lutego 2012

Pierś z kurczaka pieczona na ryżu z groszkiem

Sos Worcestershire ma bardzo przyjemny korzenny posmak i jest dość uniwersalną przyprawą, lubiącą kulinarne eksperymenty. Całkiem niedawno go odkryłam i polubiłam od pierwszego spróbowania ;) dziś na obiad Pierś z kurczaka pieczona na ryżu z groszkiem, ale to na pewno nie ostatnie danie jakie zaproponuję ze wspomnianym sosem :)

Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki płatków chili
Łyżeczka soli
4 łyżki sosu Worcestershire
200g ryżu
Szklanka mrożonego groszku
2 łyżki sosu Worcestershire

Wykonanie:
Mieszamy sos Worcestershire z miodem, oliwą, solą i płatkami chili. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i powstałą marynatą nacieramy mięso pokrojone na kawałki. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Przerzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ½ szklanki wody z gotowania ryżu wymieszaną z 2 łyżkami sosu Worcestershire. Groszek wrzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Następnie dodajemy go do ryżu i całość dokładnie mieszamy. Zamarynowanego kurczaka układamy na ryżu z groszkiem. Pieczemy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez pół godziny, a potem zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.


Kurczak i spółka

Jednooki Joe

Nadchodzi taki dzień w życiu każdego rodzica, gdy na pytanie: „Co zjesz na śniadanko?”, każdego ranka słyszy tę samą odpowiedź: „JAJO!”. Czasem uda się namówić dziecko na kanapkę z pasztetem, czy owsiankę, ale i tak najczęściej JAJO wygrywa. Staram się urozmaicać jajeczne śniadania, robiąc np jajko sadzone w kromce chleba. Tak zwany Jednooki Joe to specjalność śniadaniowa mojej mamy :)

Składniki:
2 kromki chleba
2 jajka
Pęczek szczypiorku
Sól
Pieprz
Masło

Wykonanie:
W każdej z kromek chleba wykrajamy ze środka kółko. Można to zrobić nożem, lub małą okrągłą foremką, czy kieliszkiem. Chleb smarujemy z obu stron masłem i kładziemy na nagrzanej patelni, jak się zarumieni z jednej strony, odwracamy na drugą. Na patelnię dokładamy odrobinę masła i wbijamy jajka w taki sposób, żeby żółtka znalazły się w wyciętych otworach. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu, posypujemy umytym, osuszonym, posiekanym szczypiorkiem i smażymy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, do momentu aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko jeszcze pozostanie płynne.





Przepis zgłaszam do akcji kulinarnej „Kuchnia 24/7”, która ma pokazać jak wygląda dzień na widelcu blogera.

Pierwszy posiłek na dobre rozpoczęcie dnia- śniadanie 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...