środa, 14 maja 2014

Kotlety jagnięce z kością

Jagnięcina nie gości na naszym stole zbyt często, a szkoda, bo bardzo ją lubimy. Niestety nie tak prosto jest u nas kupić jagnięcinę, ale jak już się uda, to robimy coś pysznego. Jak kotleciki które mieliśmy ostatnio na obiad. Zainspirowałam się tym przepisem i zrobiłam Kotlety jagnięce z kością.




Składniki:
4 kotlety jagnięce z kością (nasze ważyły razem ok. ½ kg)
4 łyżki oliwy
Gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżeczka suszonej mięty
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego
Sól i pieprz

Wykonanie:
Siekamy rozmaryn i obrany czosnek. Dodajemy miętę, tymianek, dolewamy oliwę i całość mieszamy. Powstałą marynatą nacieramy jagnięcinę, przykrywamy i odstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy kotlety po kilka minut z każdej strony (długość smażenia zależy od grubości kotletów). Usmażone doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Kotlety podałam z pieczonymi ziemniakami i całą masą surówki z roszponki, ogórka i pomidorków koktajlowych. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...