niedziela, 4 maja 2014

Czekoladowo- migdałowe ciasto z mascarpone

Ser mascarpone, kakao, migdały. Czekoladowe ciasto z kremowym nadzieniem i migdałowym posmakiem. Mielone migdały, likier migdałowy, kakao i kremowy ser. Wiele można powiedzieć o tym cieście, ale co by nie mówić- najsmaczniejsze jest z filiżanką pysznej kawy. Bo tylko kawy brakuje do przepysznego Czekoladowo-migdałowego ciasta z mascarpone.


   
            
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
100g mielonych migdałów
½ szklanki cukru
3 łyżki gorzkiego kakao
½ szklanki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Szczypta soli
150g jogurtu naturalnego
¼ szklanka oleju
3 łyżki likieru migdałowego
2 żółtka jajka
Nadzienie:
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 białka jajka
2 łyżki likieru migdałowego
Szczypta soli

Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia kremowego nadzienia z serka mascarpone. Ser przekładamy do dużej miski, dodajemy cukier, mąkę i likier i całość ubijamy mikserem na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Sztywną pianę przenosimy do miski z serem i całość mieszamy łyżką. Gotową masę wkładamy do lodówki na czas robienia ciasta.

Przesianą mąkę mieszamy z mielonymi migdałami, kakao, cukrem, solą i sodą. Dodajemy żółtka, olej, mleko i likier i całość miksujemy na gładką masę. Jeżeli ciasto jest za bardzo gęste możemy dolać jeszcze odrobinę mleka, a jeżeli jest zbyt lejące, to dosypujemy troszkę mąki.

Blachę do ciasta (moja blaszka była prostokątna o wymiarach ok. 25cm x 30cm) smarujemy masłem i posypujemy mielonymi migdałami.
Do tak przygotowanej blaszki przekładamy mniej więcej 2/3 ciasta, potem kładziemy schłodzone nadzienie z serka i przykrywamy resztą ciasta.

Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni. Od razu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez ok. 35- 45 minut.




Kawałek tego ciasta jest idealnym uzupełnieniem chwili przyjemności z kawą Jacobs Crema Gold.

Przepis na chwilę kawowej przyjemności

1 komentarz:

  1. Mmm, czysta rozpusta :) Musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...