piątek, 23 maja 2014

Truskawki z galaretką

Imprezowa wersja galaretki z truskawkami. Tylko dla dorosłych! Zaskoczenie gości gwarantowane. Truskawki z galaretką w środku idealnie sprawdzają się w ciepłe, wiosenne wieczory. Trzeba tylko uważać z ilością, bo prawie wcale nie czuć w nich alkoholu.
Truskawki z galaretką.




Składniki:
1 kg truskawek
Galaretka truskawkowa Winiary (taka na 0,5l wody)
200 ml wody
150 ml wódki
Cukier

Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.
Jak galaretka będzie już chłodna, dolewamy wódkę i mieszamy.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, na następnie usuwamy część miąższu ze środka truskawek, tak, żeby powstały truskawkowe miseczki. Najwygodniej jest to zrobić niedużym nożykiem z ostrą końcówką.
Tak przygotowane truskawki ustawiamy w naczyniach tak, żeby stabilnie stały. Można do tego wykorzystać  np. głębokie talerze. Truskawkowe miseczki wypełniamy galaretką truskawkową z wódką i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Tuż przed podaniem wierzch truskawek z galaretką posypujemy cukrem.
Najlepiej smakują schłodzone.


Można oczywiście zrobić też bezalkoholową wersję dla gości niepijących alkoholu. Wtedy galaretkę rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody i taką galaretką napełniamy truskawkowe miseczki.

Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...