Składniki:
300g mąki pszennej
Łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych
50g cukru pudru
Łyżeczka kakao
100g miękkiego masła lub margaryny
4 łyżki płynnego miodu
Jajko
Dodatki:
Kolorowe landrynki
Jajko do posmarowania
Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dosypujemy kakao, sodę, przyprawy i
cukier puder. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, miód i roztrzepane jajko.
Dłońmi wyrabiamy ciasto, a jak już będzie gładkie i jednolite, dzielimy na
kawałki i wałkujemy na grubość ok. ½ cm. Za pomocą foremek do wykrawania
ciastek wycinamy różne kształty, w środku wycinamy mniejsze kształty. Możemy
również zrobić dziurki na sznureczek, żeby gotowe pierniczki powiesić na
choince. Wycięte ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pierniczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środku wyciętych kształtów
umieszczamy landrynki (możemy je pokruszyć, np. w moździerzu). Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 170 stopni przez ok. 10-15 minut. Trzeba uważać, żeby pierniczki
się nie spiekły, bo wtedy wyschną za bardzo i będą twarde. Blaszkę z
upieczonymi pierniczkami zostawiamy do wystygnięcia. Zdejmujemy z niej dopiero
całkowicie ostudzone pierniczki (wtedy landrynki nie będą kleić się już do
papieru do pieczenia). Pierniczki powinny być miękkie od razu po upieczeniu.
Możemy przechowywać je w zamkniętym pojemniku lub np. powieszone na choince :)
Uwielbiam!!!U nie wisza nad stołem i ciesza oczy. Widzę, że wkładasz całe cukierki! Po co ja się męczę i je kruszę?Dzięki!!
OdpowiedzUsuńJa kiedyś też zawsze kruszyłam landrynki, ale raz na próbę włożyłam całą i od tej pory już nie muszę wyciągać moździerza do robienia witrażyków :)
UsuńBardzo fajne!
OdpowiedzUsuńÉn is készítettem ilyet, csak én összetörtem a színes savanyú cukrot, és azt tettem bele a lyukba. Nagyon szép a tiéd.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne. Najlepsze jakie jadłam :)
OdpowiedzUsuń