Składniki:
Ciasto:
350g mąki pszennej
1 jajko
25g świeżych drożdży
Łyżka cukru
½ szklanki mleka
Łyżka śmietany 18%
100g masła
Łyżeczka soli
Farsz:
Cebula
500g kiszonej kapusty
50g suszonych grzybów
Łyżka oleju
Sól i pieprz do smaku
Dodatki:
Masło i mąką do posypania blaszki
Roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Drożdże kruszymy, rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłym
mlekiem i zostawiamy na kwadrans. Dodajemy przesianą mąkę, wbijamy jajko,
dodajemy śmietanę, sól i zagniatamy ciasto stopniowo dolewając roztopione,
ciepłe, ale nie gorące masło. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie,
jednolite i sprężyste- możemy ewentualnie dosypać ciut więcej mąki. Formujemy
kulę z ciasta, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Suszone grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą
(powinny być całkowicie zamoczone), odstawiamy na godzinę, a następnie gotujemy
na maleńkim ogniu przez 45 minut. Odcedzamy (wywar możemy wykorzystać np. do
zrobienia barszczu, lub grzybowego sosu), grzyby drobno kroimy.
Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w drobną kostkę i
podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Jak cebula się zeszkli, zdejmujemy
ją z patelni, a na patelni podsmażamy wypłukaną i posiekaną kapustę kiszoną. Smażymy
do momentu aż kapusta nieco zmięknie, dodajemy wtedy grzyby i cebulę, całość
mieszamy i smażymy jeszcze przez 10 minut na niewielkim ogniu i doprawiamy do
smaku solą i pieprzem.
Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywamy nieduży kawałek,
z którego po rozwałkowaniu wycinamy gwiazdki lub inne świąteczne ozdoby za
pomocą foremek do wykrawania ciasteczek.
Przygotowujemy blaszkę keksową- smarując ją masłem i
wysypując mąką.
Resztę ciasta wałkujemy na kształt prostokąta. Ciasto
umieszczamy w keksówce, w taki sposób, żeby brzegi ciasta wystawały za blaszkę.
Nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Odstawiamy pod przykryciem
na pół godziny, smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem, umieszczamy
wcześniej wycięte gwiazdki, ponownie smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz