Składniki:
Domowe łazanki:
½ szklanki mąki
Jajko
Szczypta soli
Dodatki:
½ kg kapusty kiszonej
Szklanka wody
½ łyżeczki mielonego kminku
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Przesianą mąkę mieszamy ze szczyptą soli, wbijamy jajko i
zagniatamy ciasto. Jak ciasto będzie już jednolite dzielimy je na porcje.
Wałkujemy na cienkie placki (podsypując mąką) i tniemy na nieduże kwadraciki. Tak
przygotowane łazanki gotujemy przez parę minut w osolonym wrzątku z dodatkiem
odrobiny oleju.
Próbujemy kiszoną kapustę, jeżeli jest bardzo kwaśna możemy
ją wypłukać w wodzie. Następnie kapustę siekamy i podsmażamy przez 5 minut na
patelni z rozgrzanym olejem. Wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, mieszając
od czasu do czasu aż woda całkowicie wyparuje. Potem smażymy jeszcze 5 minut,
doprawiając kminkiem, solą i pieprzem do smaku.
Ugotowany, odcedzony makaron mieszamy z kapustą, podgrzewamy przez chwilę i podajemy.
No moja maja strzasznie lubi łazanki ja jeszcze dodaję pieczarki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
http://kuchareczkamala.blogspot.com
Uwielbiam. Dodaję jeszcze boczek i kiełbasę:)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się przepis, postaram się zrobić tak jak opisujesz na moją Wigilię:)
OdpowiedzUsuń