czwartek, 9 sierpnia 2012

Pizza z kiełbasą chorizo

Na specjalne życzenie mojego męża- pizza na grubym cieście.  Ta pizza, to takie dość luźne nawiązanie do kuchni włoskiej- w związku z konkursem „Inspiruj się kuchniami świata, gotuj z Roleskim”. Mało włoskie, grube, drożdżowe ciasto, do tego hiszpańska kiełbasa i pomidory prosto z działki mojej teściowej :) No, ale w konkursie chodzi o inspirowanie się kuchniami świata :) A tak zupełnie przy okazji to- Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!
Jak już wspomniałam pizzę na grubym cieście zażyczył sobie mój koperkowy mąż. Do ciasta przemyciłam trochę otrębów, żeby było zdrowiej. Z dodatkami, jak zwykle zresztą, miałam wolną rękę. Sos pomidorowy z dodatkiem musztardy indiańskiej- to taka dość delikatna musztarda wymieszana z koncentratem pomidorowym. Wśród dodatków nie mogło zabraknąć oliwek- Mała „I”, tak je uwielbia, że z oliwkami jest gotowa zjeść prawie wszystko :) Zresztą co tu dużo mówić, Pizza z kiełbasą chorizo wyszła pyszna :)



Składniki:
Ciasto:
50g drożdży
Szklanka ciepłej wody
Łyżka cukru
½ kg mąki pszennej
2 łyżki otrębów pszennych
½ łyżeczki soli
Jajko
¼ szklanki oleju
Sos:
½ kg pomidorów
½ łyżki oleju
½ cebuli
Ząbek czosnku
5cm kawałek pora
½ łyżeczki suszonej bazylii
½ łyżeczki suszonego oregano
Sól
Pieprz
2 łyżki musztardy indiańskiej ROLESKI
Dodatki:
50g kiełbasy chorizo
100g żółtego sera w plasterkach
30g zielonych oliwek
30g czarnych oliwek
Pomidor
125g mozzarelli w kulkach
Łyżeczka suszonej bazylii
½ łyżeczki suszonego oregano

Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kwadrans. Potem dosypujemy mąkę, otręby, sól, wbijamy jajko i wlewamy olej. Ciasto wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie jednolite. Jeżeli po 10 minutach wyrabiania nie przestaje się lepić, możemy dosypać nieco mąki. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie robimy sos. Cebulę i czosnek po obraniu drobniutko siekamy. Pora kroimy w półplasterki. Warzywa podsmażamy na oleju, dodając sporą szczyptę soli. Jak cebula się zeszkli, do dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory (żeby było je łatwo obrać, dobrze jest je wcześniej sparzyć wrzątkiem). Mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy musztardę indiańską, zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę i smarujemy sosem. Przykrywamy żółtym serem pokrojonym na plastry i układamy resztę składników pokrojonych wcześniej na plasterki, tj. obranego pomidora, kiełbasę chorizo, oliwki i mozzarellę. Wszystko posypujemy suszonymi ziołami. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. 



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...