piątek, 17 sierpnia 2012

Kurczak z trawą cytrynową

Szeroko pojęta kuchnia azjatycka jest ulubioną kuchnią mojego koperkowego męża. Często robimy na obiad okołoazjatyckie wariacje :) Nawet Mała „I” opracowała autorską metodę posługiwania się pałeczkami. Kiedyś chyba ją nagram, bo komicznie wygląda trzymając jedną pałeczkę w prawej dłoni, drugą w lewej, podczas jedzenia.  Ale wracając do dzisiejszej, takiej odrobinę wietnamskiej, propozycji. Trawa cytrynowa to naprawdę ciekawa roślinka, nadaje potrawom cytrusowy aromat, ale bez goryczy charakterystycznej dla cytryny.  O trawie cytrynowej możecie się dowiedzieć więcej z jednego z moich ulubionych kulinarnych miejsc w internecie- Ziołowego zakątka. Udało mi się kupić świeżą trawę cytrynową- co niestety wcale nie jest takie proste w mojej okolicy. Więc jak już kupiłam, to poszperałam w kulinarnych zakątkach internetu i zainspirowana tym przepisem, zdecydowałam, że na obiad będzie Kurczak z trawą cytrynową.

Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
5 łodyg trawy cytrynowej
Łyżka oleju sezamowego
2 łyżki oleju rzepakowego
Cebula
Marchewka
Zielona papryka
50g posiekanych, prażonych orzeszków ziemnych
Łyżka sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
Spora szczypta brązowego cukru
Pęczek szczypiorku

Wykonanie:
Kurczaka kroimy w paski. Trawę cytrynową obieramy z twardej, zewnętrznej części, odcinamy oba końce, a biało- fioletowy środek kroimy w cieniuteńkie. Kurczaka mieszamy z trawą i olejem sezamowym. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy zamarynowane mięso, dorzucamy cebulę pokrojoną w pióra i marchewkę pokrojoną w słupki. Smażymy ciągle mieszając przez 3 minuty i dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki. Dodajemy orzechy sos rybny i sos sojowy i całość smażmy, mieszając od czasu do czasu, przez jakieś 10 minut. Doprawiamy cukrem i ewentualnie odrobiną soli i pieprzu.
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


3 komentarze:

  1. Pyszne! i jak ładnie podane ;)

    /dziękuję za udział w akcji i zachęcam do dodawania kolejnych ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczny, wszystko to co lubie.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie dania:) pychota

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...