niedziela, 12 sierpnia 2012

Pieczeń po bawarsku

Kuchnia niemiecka wbrew pozorom jest bardzo zróżnicowana. Postawiłam jednak na coś, co od razu skojarzyło mi się z niemiecką kuchnią. Pieczona szynka z warzywami, w aromatycznej marynacie, z pysznym sosem. Oczywiście jest to dość luźne nawiązanie do tradycyjnego bawarskiego dania. Zapewniam, że pyszna interpretacja. Przepis zgłaszam do durszlakowego konkursu z marką Roleski. Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!
Pieczeń po bawarsku podałam z pszennymi, drożdżowymi bułeczkami ugotowanymi na parze- są idealne do zbierania pysznego sosu.



Składniki:
1 i ½ kg szynki wieprzowej ze skórą
4 marchewki
2 pietruszki
2 białe cebule
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki płynnego miodu
Łyżka goździków
330ml jasnego piwa
Marynata:
3 łyżki musztardy francuskiej Roleski
Łyżeczka soli
Łyżeczka pieprzu
Ząbek czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
3 listki laurowe
2 łyżeczki mielonego kminku




Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia marynaty. Musztardę mieszamy z solą, pieprzem, kminkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe i bardzo dokładnie nacieramy mięso. Szynkę zostawiamy w marynacie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy piwo. Wkładamy szynkę, skórą do dołu, i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i obie cebule, myjemy i kroimy w grube talarki. Czosnek zostawiamy w łupince.
Po godzinie pieczenia wyjmujemy naczynie z piekarnika. Szynkę odwracamy skórą do góry. Nacinamy ostrym nożem w kratkę, dokładnie smarujemy miodem. I w nacięcia wtykamy goździki. Do naczynia, obok szynki, wrzucamy przygotowane warzywa i ząbki czosnku.
Pieczemy w 180 stopniach przez kolejną godzinę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...