niedziela, 19 sierpnia 2012

Migdałowe ciasto z rabarbarem- Weekendowa cukiernia (edycja 7/2012)

Jak co miesiąc Weekendowa Cukiernia ma do zaproponowania słodki deser dla każdego. Tym razem przepis wybrała Pana Malwina. A co wybrała? Przepyszne ciasto migdałowe z rabarbarem. Przepis, który ją zainspirował znajduje się tu. Inne uczestniczki weekendowej cukierni pokombinowały z przepisem bardziej niż ja. Zmieniając migdały na inne orzechy, czy rabarbar na inne owoce. Ja zostałam chyba najbliżej oryginału, chociaż bez drobnych zmian się nie obyło. Czy polecam? Oczywiście, że polecam, bo ciasto jest przepyszne, i bardzo proste w wykonaniu. Autorka w prawdzie mówi o naprzemiennym dodawaniu, małymi porcjami, mąki i jogurtu, podczas miksowania, ale ja procedurę nieco uprościłam, a też wyszło dobrze :) Przepis na Migdałowe ciasto z rabarbarem pewnie jeszcze nie raz zagości w koperkowej kuchni.



Składniki:
300g rabarbaru
160g mąki pszennej
70g mielonych migdałów
Łyżeczka proszku do pieczenia
80g masła lub margaryny
150g cukru
2 łyżki + 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 nieduże jajka
100g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki likieru pomarańczowego
80g płatków migdałowych

Wykonanie:
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki.
Miękkie masło pokrojone w kostkę wrzucamy do miski, dodajemy zwykły cukier i 2 łyżki cukru waniliowego i jedno jajko i całość miksujemy na puszystą masę. Dodajemy drugie jajko i likier pomarańczowy i miksujemy. Dosypujemy 60g mielonych migdałów, proszek do pieczenia, mąkę. Dodajemy też jogurt i całość miksujemy do połączenia składników.
Ciasto przenosimy do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Wierzch posypujemy 10g mielonych migdałów. Układamy rabarbar, który delikatnie wciskamy w ciasto. Posypujemy 2 łyżeczkami cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i płatkami migdałowymi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.


3 komentarze:

  1. Koperkowa Ewo! :) Ciesze sie, ze i Tobie przepis przypadl do gustu! Nie sadzilam ze przepis polubi az tyle osob :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nigdy nie robiłam ciasta z rabarbaru ;) Trzeba będzie kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. dobrze, że się nie wyłamałaś i pozostałaś najwierniejsza oryginałowi, bo ciasto z rabarbarem, to ciasto idealne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...