wtorek, 21 sierpnia 2012

Dżem nektarynkowo- pomarańczowy

Nie ma większego znaczenia, czy do tego dżemu użyjemy nektarynek czy brzoskwiń. Dżem brzoskwiniowy będzie smakował tak samo jak dżem nektarynkowy. Proponuję kupić te owoce, które będą tańsze. Skórka pomarańczowa i goździki nadają niesamowitego aromatu. Obieranie pomarańczy z błonek nie należy do moich ulubionych zajęć, ale dla tego dżemu warto się poświęcić. Nieskromnie powiem, że Dżem nektarynkowo- pomarańczowy jest najsmaczniejszym dżemem jaki zrobiłam do tej pory :-)

Składniki:
1,5 kg nektarynek lub brzoskwiń
2 duże pomarańcze
½ kg cukru żelującego 3:1
Łyżka goździków

Wykonanie:
Nektarynki obieramy ze skórki i usuwamy z nich pestki. Miąższ kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Z dokładnie wyszorowanych pomarańczy ścieramy skórkę, którą dodajemy do nektarynek w garnku. Dorzucamy też miąższ pomarańczy (bez białych błonek!) i goździki. Mieszamy i całość zasypujemy cukrem żelującym. Odstawiamy na 2-3 godziny aż owoce puszczą sok. Wtedy zaczynamy podgrzewać garnek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty. Gorącym dżemem wypełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy czystymi nakrętkami i stawiamy do góry dnem do momentu ostygnięcia. Staramy się tak nakładać dżem, żeby w każdym słoiczku znalazł się jeden goździk. 


4 komentarze:

  1. Lubię takie domowe przetwory. Robiłam również z nektarynek. Z dodatkiem pomarańczy musi być pyszny, lekko gorzkawy, ale ze słodkością nektarynek. :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się, kolor również:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mus z extra dużymi kawałkami owoców, pychota!!!!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...