niedziela, 15 lipca 2012

Łosoś z morelami

Łosoś usmażony na patelni grillowej. Obok łososia słodziutkie morele, a wszystko polane pysznym sosem zrobionym z pomarańczy, masła, imbiru i anyżu. Powiem tak- jest to jedno z najsmaczniejszych rybnych dań, które miałam okazję jeść. Cała koperkowa rodzina była zachwycona, a przepis z pewnością jeszcze nie raz wykorzystam.  Łosoś z morelami podany z ryżem.



Składniki:
300g filetu z łososia bez skóry
½ kg moreli
2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Olej
Sos:
Pomarańcza
50g lekko solonego masła
Łyżeczka startego imbiru
Szczypta chili w płatkach
½ łyżeczki nasion anyżu
Łyżka drobnego cukru trzcinowego

Wykonanie:
Z umytej i sparzonej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Sok przelewamy do rondelka, dodajemy skórkę, cukier, imbir, chili i anyż. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy masło pokrojone w kostkę.  Sos podgrzewamy, ciągle mieszając, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Łososia kroimy na 3 kawałki. Każdy z nich posypujemy pieprzem cytrynowym. Morele przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki.
Patelnię grillową smarujemy odrobiną oleju i kładziemy łososia i morele. Włączamy gaz i po jakiś 10 minutach morele i rybę odwracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez ok. 5 minut.
Łososia podajemy z morelami, ciepłym sosem i ryżem ugotowanym na sypko.



Tak zupełne przy okazji, to przepis ten zgłosiłam do konkursu i byłoby mi bardzo miło, jeżeli ktoś z Was zechciałby na niego zagłosować. Można to zrobić pod tym linkiem. Z góry dziękuję :-) 

4 komentarze:

  1. Kopereczku fantastyczne połączenie! nie wpadłabym na to:)

    OdpowiedzUsuń
  2. My często robimy łososia z różnymi dodatkami, tym razem okazało się, że morele pasują wyśmienicie :) A sos wyszedł genialny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie słyszałam o takim zestawieniu składników ;) kiedys jadłam wędzonego łosośka z ananasem, ale z morelą nie próbowałam ;)ładnie to wygląda;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...