czwartek, 26 lipca 2012

Pierogi z jagodami

Nie przepadam za zbieraniem jagód, ale przemienianie ich w smakowite dania, desery, czy przetwory to już zupełnie inna bajka. Jedno z moich ulubionych dań, to właśnie pierogi z jagodami.  Ciasto pierogowe robię z mąki, gorącej wody (dzięki niej ciasto ładnie się lepi) i odrobiny soli. Nie dodają jajka, nie jest konieczne, a ciasto bez niego, moim zdaniem, jest smaczniejsze.
Lepienie pierogów wcale nie jest trudne, może trochę pracochłonne, ale Pierogi z jagodami są tego warte :)


Składniki:
Ciasto na pierogi:
½ kg mąki
Łyżeczka soli
Ok. 2 szklanek gorącej wody
Farsz do pierogów:
½ kg jagód
3 łyżki cukru pudru
Dodatki:
300g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią



Wykonanie:
Jagody po dokładnym umyciu i osuszeniu mieszamy z cukrem pudrem.
W drugiej misce mąkę mieszamy z solą i zalewamy gorącą wodą. Wyrabiamy ciasto, jak za bardzo się lepi, to możemy dodać jeszcze trochę mąki, a jak jest za gęste, to odrobinę wody. Gotowe, jednolite ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło. Odrywamy kawałek, wałkujemy cienki placek, z którego wykrawamy szklanką koła. Na środku każdego z nich kładziemy łyżeczkę jagód, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. Ulepione pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Pierogi powinny się gotować dosłownie parę chwil od wypłynięcia (chociaż wszystko zależy od tego jak grubo rozwałkujemy ciasto). Do gotowania można dodać odrobinę oleju, żeby pierogi się nie zlepiały. 



Jogurt naturalny mieszamy z cukrem waniliowym i taką mieszanką polewamy odcedzone pierogi.






5 komentarzy:

  1. Mniam, mniam też muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiliśmy ostatnio takie pierogi, ale fatalną mąkę wzięliśmy. Poznańską. Ciasto było twarde i zepsuło nam smak :/ Może tortowa byłaby lepsza? Albo ta mąka się feralna trafiła :/ KLS :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zrobiłaś to śliczne zakończenie pierogów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bardzo proste do zrobienia, ale trudne do opisania :) Trzeba dokładnie zlepić brzegi i na tej płaskiej części zawija się falbankę dwoma palcami :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...