sobota, 22 października 2011

Bezglutenowe ciasto cytrynowe

Przepis znalazłam w książce Nigelli- „Kuchnia- przepisy z serca domu”. W części zatytułowanej „Kuchnia krzepi” w rozdziale- „Sen o cieple domowego ogniska” wpadło mi w oko bezglutenowe, cytrynowe ciasto. Od dłuższego czasu przymierzałam się do upieczenia go. Z kilku powodów, po pierwsze mam słabość do ciast cytrynowych, a po drugie zawsze mnie zastanawiało, czy da się zrobić smaczne, bezglutenowe ciasto z mąki kukurydzianej. I teraz wiem. Można :) Ciasto cytrynowe, zdrobnymi modyfikacjami, wyszło pyszne :)

Składniki:
180g masła
100g cukru
200g mielonych migdałów
100g mąki kukurydzianej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
2 cytryny
100g cukru pudru

Wykonanie:
Mąkę kukurydzianą łączymy z mielonymi migdałami, sodą i proszkiem.
Miękkie masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jedno jajko i 1/3 sypkich składników- miksujemy, i tak bez przerywania miksowania dodajemy na przemian jajka i część składników. Na sam koniec dodajemy skórkę startą z cytryn. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
Upieczone ciasto studzimy nieco w tortownicy. Jeszcze ciepłe ciasto nakłuwamy za pomocą wykałaczki.
Sok wyciśnięty z cytryn wlewamy do rondelka, dosypujemy cukier puder i podgrzewamy, aż cały cukier się rozpuści. Powstałym syropem polewamy ciasto i zostawiamy w tortownicy do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto wyjmujemy na talerz i kroimy na kawałki.


2 komentarze:

  1. Też się do niego przymierzam, właśnie ciekawiło mnie czy bezglutenowe wypieki mogą być smaczne :) Ale już samo to zjdęcie mówi za wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  2. cytrynowe smaki są takie pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...