niedziela, 5 listopada 2017

Zupa pomidorowa z awokado

Listopad to jeden z najgorszych miesięcy w roku. Dzień jest taki krótki, do Świąt daleko, słonecznych dni jak na lekarstwo i robi się zimno i nieprzyjemnie... Humor może poprawić kolorowe jedzenie, np. rozgrzewające zupy, które są idealnym posiłkiem po jesiennym spacerze. Jedną z takich zup jest właśnie Zupa pomidorowa z awokado.


Składniki:
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
3 łodygo selera naciowego
Kawałek pora
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju wielkopolskiego
2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
1 szklanka bulionu warzywnego
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 pęczek koperku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Szczypta chili
Sól
Pieprz

Wykonanie:
Pora i selera kroimy na małe kawałki, a obrany czosnek drobno siekamy. Tak przygotowane składniki podsmażamy w garnku na łyżce oleju. Dosypujemy przyprawy, dokładnie mieszamy i dodajemy pomidory i bulion. Całość gotujemy przez 15 minut, następnie miksujemy za pomocą blendera. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Awokado obieramy, kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Koperek drobno siekamy.
Zupę podajemy z ugotowaną wcześniej komosą ryżową, awokado i koperkiem.


#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim 
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
www.olejkonwenanse.pl 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...