piątek, 17 listopada 2017

Zupa dyniowo-paprykowa z makaronem z cukinii

Kremowa zupa w kolorach liści spadających z drzew. Czy można zjeść coś bardziej jesiennego? Taka zupa znakomicie rozgrzewa po jesiennych spacerach, daje energię na zmierzenie się z kaprysami pogodowymi. Nastraja pozytywnie i pozwala zapomnieć o tym, że z każdym dniem mamy coraz mniej słońca, a noce są coraz dłuższe. Byle do wiosny... Zupa dyniowo-paprykowa z makaronem z cukinii.


Składniki:
1 marchewka
Kawałek białej części pora
Kawałek selera
2 pietruszki
2 ziemniaki
1 litr wody
Sól
Pieprz
1 łyżka oleju
1 szklanka musu z pieczonej dyni
3 czerwone papryki
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kurkumy
Chili
1 cukinia
Czarnuszka




Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania dyni papryki. Jeżeli nie mamy gotowego musu z pieczonej dyni, to dynię pokrojoną na kawałki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż będzie miękka, następnie miksujemy blenderem na gładką masę.
Papryki kroimy na kawałki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut- upieczona papryka powinna być pomarszczona. Jak papryka trochę ostygnie to za pomocą ostrego nożyka zdejmujemy z niej skórkę- powinna bardzo łatwo zejść.
Marchewkę, selera, pietruszki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy na kawałki. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka i podsmażamy przez kilka minut z łyżce oleju. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy litrem wody i gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu przez ok pół godziny. Gdy warzywa będą miękkie to miksujemy zupę za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy łyżeczkę suszonego imbiru. Zupę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy mus z pieczonej dyni, łyżeczkę kurkumy i chili do smaku, dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy pokrojoną w kostkę obraną paprykę, miksujemy blenderem i doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki w proszku. Obie zupy powinny mieć taką samą konsystencję. Jeżeli któraś jest zbyt gęsta, to dodajemy do niej trochę wody.
Cukinię myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na cieniutkie plasterki. To jest bardzo prosta sprawa, jeżeli mamy dobrą, ostrą i wygodną obieraczkę, ja zrobiłam makaron za pomocą obieraczki do warzyw marki Ambition. Paski wkładamy do miski, zalewamy gorącą, świeżo zagotowaną wodą i odstawiamy na 4 minuty. Następnie odcedzamy i mamy gotowy makaron cukiniowy.
Obie zupy nalewamy jednocześnie do talerza, dzięki czemu będziemy mieli pół talerza jednej i pół drugiej zupy. Dodajemy cukiniowy makaron i posypujemy czarnuszką.


Warzywa do tej pysznej zupy pokroiłam nożami marki Ambition, a dla Was mam 10% zniżki w sklepie Dajar, właśnie na produkty Ambition  (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)


#myAmbition

Zdrowa jesień na talerzu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...