czwartek, 9 listopada 2017

Ciasteczka dyniowo-jaglane z czekoladą

Kasz jaglana jest bardzo zdrowa, bardzo smaczna i niezwykle uniwersalna. Znakomicie smakuje w wielu potrawach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Jemy ją na śniadanie, na obiad i na kolację. Można z niej zrobić nawet budyń, albo takie pyszne ciasteczka pachnące cynamonem. Ciasteczka dyniowo-jaglane z czekoladą.



Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka musu z pieczonej dyni
1/3 szklanki oleju wielkopolskiego
1 jajko
ok 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 4 łyżek syropu klonowego
1 łyżeczka cynamonu
50g gorzkiej czekolady



Wykonanie:
Kaszę jaglaną  gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki i pieczemy w 180 stopniach do momentu aż będzie miękka, i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną przekładamy do miski i miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy mus z pieczonej dyni, olej, cynamon i dokładnie mieszamy. Dolewamy syrop klonowy, po jednej łyżce i próbujemy czy masa jest wystarczająco słodka. Ilość dodanego syropu klonowego zależy od tego jak słodkie ciasteczka lubimy, jak słodka już jest upieczona dynia. Dlatego syrop dodajemy przed mąką i jajkiem, żeby było można spróbować masę.  Dopiero gdy już jesteśmy pewni, że masa jest wystarczająco słodka do dodajemy jajko, proszek do pieczenia i ciągle mieszając dosypujemy mąkę. Ilość mąki zależy od tego jak „mokry” był mus z pieczonej dyni. Masa nie musi być bardzo gęsta, chodzi raczej o to, żeby ciasteczka nakładane łyżką na blachę nie „rozlewały się”. Na samym końcu dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę nakładamy na blachę za pomocą łyżki do lodów. Ciastka trochę spłaszczamy za pomocą widelca. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut (grzałka góra i dół, plus termoobieg).



#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
www.olejkonwenanse.pl

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...