czwartek, 23 lipca 2015

Gazpacho

Sama nie wiem, czy większą słabość mam do chłodników, czy do pomidorów... Połączenie obu moich słabości w hiszpańskiej zupie było bardzo dobrym pomysłem. Szczególnie w duszne, lipcowe popołudnie... Gazpacho





Składniki:
1 kg pomidorów
1/2 kg ogórków
1/2 czerwonej cebuli
Sól
Pieprz
Słodka papryka w proszku
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka chili w płatkach
1 łyżka oliwy z oliwek
Czerstwe pieczywo na grzanki

Wykonanie:
Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, następnie obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę po obraniu również kroimy w kostkę. Mieszamy ogórki z pomidorami i cebulą i całość miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy sok z limonki, oliwę, chili, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Odstawiamy do lodówki- zupa powinna być dobrze schłodzona.
W tym czasie czerstwe pieczywo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Schłodzoną zupę podajemy z grzankami.



Lekkie i szybkie dania na upalne dni

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie! idealna zupa na gorąc lato, bo z pomidorów z puszki nie wychodzi takie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...