Składniki:
1 szklanka mleka kokosowego z puszki
1/2 szklanki płatków jaglanych KUPIEC
ok 1 łyżki cukru
1 dojrzały, spory banan
300g truskawek
Wykonanie:
Mleko kokosowe przelewamy do rondelka, wsypujemy płatki jaglane i zagotowujemy mieszając od czasu do czasu. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty ciągle mieszając. Zdejmujemy rondelek z palnika i zostawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, a umytego banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i miksujemy za pomocą blendera. Dosładzamy do smaku (im słodsze były owoce, tym mniej cukru potrzebujemy) i po ponownym zblendowaniu przekładamy do foremek do lodów i zamrażamy.
Bardzo ciekawy przepis, zwłaszcza dodatek w postaci płatków jaglanych, które są bardzo zdrowe :)
OdpowiedzUsuń