Składniki:
1 kg pomidorów
1/2 kg ogórków
1/2 czerwonej cebuli
Sól
Pieprz
Słodka papryka w proszku
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka chili w płatkach
1 łyżka oliwy z oliwek
Czerstwe pieczywo na grzanki
Wykonanie:
Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, następnie obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę po obraniu również kroimy w kostkę. Mieszamy ogórki z pomidorami i cebulą i całość miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy sok z limonki, oliwę, chili, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Odstawiamy do lodówki- zupa powinna być dobrze schłodzona.
W tym czasie czerstwe pieczywo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Schłodzoną zupę podajemy z grzankami.
Bardzo apetyczne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńpysznie! idealna zupa na gorąc lato, bo z pomidorów z puszki nie wychodzi takie smaczne :)
OdpowiedzUsuń