niedziela, 5 października 2014

Łosoś z chrupiącą skórką

Któregoś pięknego dnia siostra zapytała mnie co robię ze skórką z łososia. Odpowiedziałam, zgodnie z prawdą, że wyrzucam, bo niby co mam z nią robić. Moja siostra do niedawna też wyrzucała, aż obejrzała program Jamiego Olivera, w którym przyrządził łososia z chrupiącą skórką. Opowiedziała mi jak zrobił to Jamie, a jak robi to ona. Ja też musiałam spróbować i teraz mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że Łosoś z chrupiącą skórą, to najlepszy łosoś jakiego jadłam.




Składniki:
350g filetu z łososia ze skórką
Czerwona papryka
Żółta papryka
Pomarańcza
Oliwa
Cebula
Sól
Pieprz cytrynowy

Wykonanie:
Łososia myjemy i ze skórki usuwamy wszystkie łuski.
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w kostkę.
Pomarańczę myjemy, obieramy i kroimy na plasterki.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy na środku (tam gdzie będzie leżał łosoś) układamy pomarańcze, a dookoła układamy paprykę i cebulę. Łososia doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym i kładziemy na pomarańczach skórką do góry.

Warzywa doprawiamy odrobiną soli i naczynie żaroodporne wstawiamy na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie od góry) i pieczemy przez 15 minut. Następnie wyjmujemy naczynie, zdejmujemy skórkę z ryby (powinna bardzo łatwo dać się zdjąć- ja robię to dwoma widelcami). Skórkę odwracamy na drugą stronę i ponownie przykrywamy nią rybę. Posypujemy odrobiną pieprzu cytrynowego i wstawiamy do piekarnika na jakieś 5 minut- do momentu aż skórka stanie się chrupka.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...