niedziela, 26 października 2014

Migdałowe crumble z bananami- dla gości

Crubmle to jeden z najszybszych i najprostszych deserów. Owoce zapieczone pod kruszoną znakomicie smakują podane na ciepło. W związku z tym idealnie nadają się jako szynki deser dla niespodziewanych gości. Nie dość, że szybko się robi, to nawet nie trzeba czekać aż wystygnie! Kilka prostych składników, parę chwil w kuchni i Migdałowe crubmle z bananami- dla niespodziewanych gości gotowe.




Składniki:
3 banany
Odrobina masła
2 łyżki brązowego cukru
Kruszonka:
150g mąki pszennej
150g mielonych migdałów
100g białego cukru
150g masła

Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia kruszonki. W misce mieszamy cukier z mąką i mielonymi migdałami, dodajemy miękkie masło (w temperaturze pokojowej) , wyrabiamy dłońmi do momentu aż składniki się połączą i odstawiamy.
Banany po obraniu kroimy na plasterki (takie po 0,5 cm), mieszamy z brązowym cukrem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy banany i posypujemy kruszonką.
Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut- do momentu aż kruszonka ładnie się zarumieni.

Najlepiej smakuje na ciepło.


http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki


Moje wypieki i desery na każdą okazję

3 komentarze:

  1. Bananów pod kruszonką jeszcze nie jadłam, bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę to wypróbować:) kruszonkę uwielbiam,a le w wersji z bananami nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...