wtorek, 30 października 2012

Miseczki chlebowe

Chlebowe miseczki to coś co bez wątpienia zachwyci gości. Gulasz, czy żurek podany w chlebku- świeżutkim, pachnącym, chrupiącym chlebku- zrobi dobre wrażenie. Kiedyś myślałam, że upieczenie takiego chlebka jest trudne, a tu okazuje się, że wcale nie! Przepis znalazłam na Koltet.tv i przystąpiłam do działania ;-) Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką maszyny do chleba (polecam!) Oprócz upieczenia najróżniejszych rodzajów chleba, można w niej usmażyć konfitury, albo wyrobić ciasto drożdżowe, które po wyrośnięciu można dowolnie uformować i upiec w zwykłym piekarniku. Właśnie w taki sposób, bez brudzenia rąk ;-), zrobiłam te Miseczki chlebowe.

Składniki:
600g mąki pszennej
300ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
Łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
7g drożdży instant
Żółtko
Łyżka mleka

Wykonanie:
Do pojemnika w maszynie do chleba wlewamy wodę, oliwę, wsypujemy sól, cukier, przesianą mąkę i drożdże instant. Uruchamiamy program do mieszania i wyrastania ciasta drożdżowego.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką, ciasto dzielimy na 4 równe części, z każdej odrywamy fragment wielkości orzecha laskowego, z których formujemy małe kuleczki. Każdy z czterech dużych kawałków ciasta rozpłaszczamy na kształt koła, zbieramy brzegi do środka jak sakiewkę, wyrównujemy, odwracamy na drugą stronę, znowu rozpłaszczamy z zbieramy brzegi do środka, jak sakiewkę. Formujemy kule, które nieco spłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, małe kulki, również tam kładziemy, całość przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Żółtko roztrzepujemy widelcem, dodajemy łyżkę mleka, i po wymieszaniu, smarujemy tym wyrośnięte mini chlebki. Smarujemy też małe kuleczki, które umieszczamy teraz na wierzchu każdego chlebka. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut.
Z ostudzonych chlebków, ostrym nożem, ścinamy wierzch, wydrążamy środek i chlebowe miseczki są gotowe. Możemy podawać w nich gulasz, lub gęste zupy (np. żurek).



Chlebowe miseczki możemy oczywiście zrobić bez maszyny do chleba, wtedy w misce mieszamy mąkę z wodą, oliwą, solą, cukrem i drożdżami. Wyrabiamy dłońmi, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przenosimy na blat posypany mąką i dalej postępujemy jak przepisie powyżej. 


7 komentarzy:

  1. Fajne te chlebki. Też muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurde nie pomyślałam o chlebkach na zupę... a automat to super sprawa, też jestem zachwycona i cały czas sprawia mi ogromną radość. Mam nadzieję, że tylko rachunek za prąd mnie nie dobije. Serdecznie dziękuje za udział w akcji i zapraszam do dalszego dodawania przepisów :) Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. Sprobowalam je zrobić trzeba użyć Piły łańcuchowej zeby je przekroic nie mam pomysłu do czego moga nadać sie te kamienie ale napewno nie do jedzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miseczki te robiłam już wiele razy i za każdym razem wychodziły miękkie, kroiłam je zwykłym nożem i w 100% nadawały się do jedzenia.
      Przykro mi, że Ci nie wyszły, nie wiem z jakiego powodu, może wyrośnięte ciasto "wyrabiałaś" zbyt długo podczas formowania chlebków...

      Usuń
  4. Aby chlebki były równe robię do nich foremki. Z papieru do pieczenia wycinam paski o szerokości około 10 cm. Składam je na pół i spinam końce. Powstaje pierścień o wysokości 5 cm. Do niego wkładam kulkę ciasta na chlebek i wieńczę ją mini kuleczką jako chwytak do pokrywki. Dzięki temu chlebki wypiekają się równe, rosną bardziej do góry i boki mają kształtne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny patent :) Dzięki, wypróbuję robiąc miseczki do wielkanocnego żurku :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...