sobota, 4 listopada 2017

Makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Lubię obiady, które szybko się robi. Czasami w prawdzie mam ochotę spędzić więcej czasu w kuchni, ale najczęściej chciałabym na gotowanie obiadu poświęcić nie więcej niż pół godziny. Czy to możliwe? Oczywiście, że można zrobić obiad w 30 minut, a nawet mniej. Trzeba mieć dobry pomysł, być dobrze zorganizowanym i mieć wszystkie składniki pod ręką. Jednym z takich właśnie szybkich obiadów jest Makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem.


Składniki:
500g makaronu
3 ząbki czosnku
150g wędzonego łososia
Szklanka listków szpinaku
150g pomidorków koktajlowych
1 łyżka masła klarowanego
200 ml śmietany kremówki 30%
Sól
Pieprz cytrynowym

Wykonanie:
Zaczynamy od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
W tym czasie zabieramy się za przygotowanie reszty składników.
Obrany czosnek drobno siekamy. Łososia kroimy na kawałki, pomidorki koktajlowe na połówki, a umyty i osuszony szpinak siekamy niezbyt drobno.
Odcedzamy makaron, zostawimy go na durszlaku, a w garnku, w którym się gotował roztapiamy masło i podsmażamy czosnek. Dodajemy trochę soli i pieprzu cytrynowego, dorzucamy łososia i po paru chwilach szpinak. Całość smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając. Dorzucamy pomidorki i makaron, mieszamy, dolewamy śmietanę, mieszamy. Po minucie zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku. Od razu podajemy.


2 komentarze:

  1. Wow, ale świetny makaronik <3 Jeszcze z pysznym szpinakiem no i... łososiem :) Mega połączenie, trochę drogie, ale zobaczę co da się zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo kompozycja smaków jest warta spróbowania :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...