wtorek, 7 października 2014

Dyniowa pasta kanapkowa

Pieczona dynia to coś, czego w koperkowej kuchni nie brakuje. Szczególnie w sezonie dyniowym. Z pieczonej dyni robimy zupy, pierogi, ciasta, serniki, gofry, a od dziś również pasty kanapkowe.
Kanapki z pastą z pieczonej dyni są idealną popołudniową przekąską. Pastę łatwo zabrać ze sobą do pracy, a przygotowanie jej jest proste i mało skomplikowane. Dyniowa pasta kanapkowa.




Składniki:
1 szklanka puree z pieczonej dyni
1/3 szklanki prażonych orzeszków ziemnych FELIX (bez soli) 
1/3 szklanki pestek dyni 
1 łyżka oliwy
Sól
Pieprz
Łyżka posiekanego oregano
Szczypta chili

Wykonanie:
Jeżeli mamy już gotowe puree z dyni, to sprawa jest banalna, jeżeli jeszcze nie, to dynię pokrojoną w kostkę pozbawiamy gąbczastej części z pestkami i układamy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż dynia będzie miękka. Za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki i za pomocą blendera miksujemy dynię na gładkie puree.
Pestki dyni i orzeszki prażymy przez parę chwil na suchej patelni, a następnie miksujemy za pomocą rozdrabniacza. Dodajemy posiekane oregano, oliwę i puree z pieczonej dyni i całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Tak przygotowaną pastą smarujemy kanapeczki i ozdabiamy posiekanymi orzeszkami ziemnymi i pestkami dyni.



Popołudnie z Felixem

2 komentarze:

  1. to zaraz zrobie,chyba pyszne,pozdrawiam irena

    OdpowiedzUsuń
  2. Październik to miesiąc dyni - zdecydowanie - kiedyś była produktem mało zauważalnym, a obecnie dominuje :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...