sobota, 11 października 2014

Cukinia faszerowana kuskusem

Kuskus to jednak z naszych ulubionych kasz. Nie dość, że gotowa w kilka minut, i to bez gotowania, to jeszcze jest na tyle uniwersalna, że znakomicie komponuje się z wieloma warzywami, mięsami, itp. Świetnie sprawdza się jako farsz do cukinii, szczególnie takiej fajnej, małej okrągłej. Cukinia faszerowana kuskusem.




Składniki:
4 nieduże, okrągłe cukinie
1 szklanka kaszy kuskus
Bulion warzywny
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
Olej
Sól
Pieprz
½ pęczka natki pietruszki
1 kulka mozzarelli

Wykonanie:
Kaszę kuskus przesypujemy do miski i zalewamy gorącym bulionem (tak, żeby poziom płynu był odrobinę wyższy niż poziom kaszy), przykrywamy, odstawiamy i czekamy aż kuskus wchłonie bulion.
Z każdej cukinii ścinamy wierzch z korzonkiem (zostawiamy sobie powstałe „pokrywki”). Za pomocą łyżki wydrążamy gąbczastą część miąższu ze środka. W ten sposób powstaną cukiniowe miseczki.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Do zeszklonej cebuli wsypujemy kaszę, dodajemy papryki pokrojone w kostkę, całość mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy mozzarellę pokrojoną w drobną kosteczkę, posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem faszerujemy cukiniowe miseczki, które przykrywamy cukiniowymi pokrywkami.

Układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną oleju i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.

2 komentarze:

  1. uwielbiam cukinię faszerowaną, a Twoja wersja na pewno by mi zasmakowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od siebie polecam wydrążenie cukinii po długości - następnie uzupełniamy ją mięskiem mielonym oraz dodajemy dodatki takie jak do leczo - całość zapiekamy i posypujemy serem żółtym - mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...