piątek, 15 sierpnia 2014

Steki z kangura

Razem z koperkowym mężem staramy się co jakiś czas próbować nowych rzeczy, tym razem był to kangur. Jak smakuje kangur? Jak kangur. Ciemne mięso o intensywnym, dominującym smaku. Podobno bardzo zdrowe, na pewno całkiem smaczne i warte spróbowania.
Postanowiłam usmażyć teki na patelni grillowej, z małą ilością dodatków, żeby nie zagłuszyć smaku mięsa. Jeżeli mięso z kangura jeszcze raz wpadnie do koperkowej kuchni, będę bardziej odważna w kulinarnych eksperymentach. Tymczasem zapraszam na proste Steki z kangura.




Składniki:
Steki z kangura
Oliwa
Sól
Pieprz
Ocet winny

Wykonanie:
Mięso z kangura należy skropić odrobiną octu winnego i nasmarować niewielką ilością oliwy.
Odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Na rozgrzanej patelni grillowej smażmy steki, po kilka minut z każdej strony (czas smażenia zależy od grubości kawałków mięsa). Mięso powinno być miękkie i kruche.
Po usmażeniu doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na 5 minut i kroimy w plastry.

Steki z kangura podałam z michą sałaty. 


Sztuka mięsa edycja letnia

4 komentarze:

  1. Wow, coś niesamowitego! Gdzie nabyłaś mięso kangura?
    Dzięki za udział w akcji. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A skąd takiego stwora dorwać? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja akurat kupiłam w Kauflandzie (są też steki ze strusia, planuję kupić innym razem), ale bywają też w Lidlu i pewnie w innych marketach, czy delikatesach można dostać bez większych problemów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie mogę wyszukać w zadnym sklepie :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...