środa, 26 lutego 2014

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe robi się z takiego samego ciasta jak faworki, nawet tak samo się smaży, tylko nieco inaczej tnie się rozwałkowane ciasto, a smażone, posypane cukrem pudrem ciasteczka ozdabia się jeszcze konfiturą, dżemem lub owocami z syropu. Bardzo ładnie się prezentują i są równie pyszne jak faworki. Zapraszam na Róże karnawałowe.




Składniki:
200g mąki pszennej
3 żółtka
Szczypta soli
3 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania
Dżem (ja użyłam truskawkowo-rabarbarowego)



Wykonanie:
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodajemy żółtka, śmietanę i mieszamy. Na koniec dodajemy spirytus i wyrabiamy ciasto (dość długo), do momentu aż będzie gładkie i jednolite, powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Jeżeli ciasto jest za rzadkie i ciągle się klei możemy dosypać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, każdą zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Każdą z porcji cieniutko wałkujemy (staramy się podsypywać dosłownie odrobiną mąki). Za pomocą trzech okrągłych foremek wycinamy kółeczka w 3 rozmiarach (można użyć np szklanki, kieliszka i nakrętki od butelki). Krążki nacinamy nożem i składamy po 3 (najmniejszy na wierzchu). Dociskamy mocno na środku, żeby nie rozpadły się podczas smażenia.

W garnku rozgrzewamy olej i smażmy róże (wkładając najmniejszym kółkiem do dołu), do momentu aż nabiorą pięknego złotego koloru. Wyciągamy i kładziemy na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gdy róże karnawałowe ostygną posypujemy je cukrem pudrem, a na samy środku każdej róży kładziemy odrobinę dżemu. 



Tłusty czwartek 2014Bardzo Tłusty Czwartek 2014

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...