Samodzielnie wykonane czekoladki,
wypełniony pysznym kremem z serka mascarpone mogą być idealnym pomysłem na
prezent. Wcześniej trzeba się zaopatrzyć w formę do pralinek (ja mam silikonową
i jest super), oraz pędzel (mój też jest silikonowy- łatwo się myje i nie
wypadają z niego włosy), przyda się też rękaw cukierniczy, ale można zastąpić
ją foliowym woreczkiem (raczej takim grubszym, jak do mrożenia). Małą I najbardziej ucieszył etap dekorowania
gotowych pralinek. Ja chciałam tylko na niektórych narysować kolorowe
serduszka, ale moja córeczka stwierdziła, że to za mało ;-) Zapraszam na domowe
Pralinki czekoladowe z mascarpone.
Składniki:
100g gorzkiej czekolady
50g czekolady deserowej
200g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru Amaretto
Cukrowe ozdoby i pisaki
(opcjonalnie)
Wykonanie:
Zaczynamy od roztopienia czekolady
w kąpieli wodnej. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do czystej, suchej (!)
miseczki i umieszczamy na garnku z gotującą się wodą.
W roztopionej czekoladzie
zamaczamy pędzel i smarujemy dokładnie dno i brzegi każdego wgłębienia w
foremce do pralinek. Warstwa czekolady nie powinna być zbyt cienka, żeby
czekoladki nie popękały przy wyjmowaniu z foremki.
Tak przygotowaną foremkę z
czekoladą odkładamy do lodówki, do momentu aż czekolada całkowicie stwardnieje.
W międzyczasie zabieramy się
robienie nadzienia. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i likierem
Amaretto. Tak przygotowaną masą wypełniamy rękaw cukierniczy (lub gruby
woreczek foliowy ze ściętym jednym rogiem) i właśnie za pomocą rękawa
cukierniczego nakładamy porcję nadzienia foremek pokrytych wcześniej czekoladą.
Wierzch każdego wgłębienia zamykamy
płynną czekoladą, usuwając jej nadmiar z foremki i wstawiamy do lodówki do
całkowitego stężenia.
Gotowe czekoladki ostrożnie
wyjmujemy z foremek i dekorujemy cukrowymi pisakami i innymi cukrowymi ozdobami
(etap dekorowania można oczywiście pominąć).
Jakie slodkie :) I nie tylko o waglad mi chodzi :)
OdpowiedzUsuńCo prawda, to prawda, słodkie jak moje życie ;-)
Usuń