czwartek, 30 stycznia 2014

Mleko migdałowe

Co dobrego można zrobić z migdałów? Mleko! Mleko roślinne to ostatnio dość modny temat. Na sklepowych półkach można znaleźć najróżniejsze mleka- sojowe, ryżowe, owsiane, kokosowe, czy właśnie migdałowe. Moim zdaniem doskonale zastępują krowie mleko w wielu napojach i potrawach. Często wzbogacają dania, dodając wyrazu swoim smakiem. Mleka roślinne mają jedną zasadniczą wadę- najzwyczajniej w świecie są drogie. Zdecydowanie taniej wychodzi zrobienie takiego mleka w domu. To wcale nie jest trudne, ani skomplikowane. Przepis na mleko migdałowe znalazłam „na kotlecie”. Mleko migdałowe jest przepyszne.  Znakomicie sprawdza się w koktajlach owocowych, ciastach, naleśnikach itp. Można je pić jako zwykły napój, polecam z dodatkiem kakao, albo posłodzone miodem. Zapraszam na Mleko migdałowe.




Składniki:
150g migdałów
1 szklanka zimnej wody
3 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:
Migdały zalewamy szklanką zimnej wody. Odstawiamy na mniej więcej 8 godzin. Po tym czasie wylewamy wodę, migdały przerzucamy na sitko i przepłukujemy czystą wodą. Migdały przerzucamy do wysokiego naczynia (ja mniej więcej połowę migdałów obieram ze skórki, ponieważ, powstałą przy okazji robienia mleka, pulpę migdałową wykorzystuję jako dodatek do owsianki, muffinek, czy placuszków i jak w tej pulpie jest za dużo skórek, to wg mnie, ma w sobie odrobinę za dużo goryczki). Migdały w wysokim naczyniu zalewamy szklanką ciepłej wody i miksujemy za pomocą blendera.
Durszlak wykładamy gazą, stawiamy nad czystą miską i na tak przygotowany durszlak wylewamy zmiksowane migdały. Dokładnie odciskamy i pulpę migdałową znowu przekładamy do blendera, zalewamy drugą szklanką wody i miksujemy. Ponownie przecedzamy przez gazę  i ostatni raz miksujemy z trzecią szklanką wody, a następnie ostatni raz bardzo dokładnie odciskamy.

Gotowe mleko migdałowe przelewamy do butelek- można je przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeżeli się rozwarstwi, wystarczy zamieszać. 

Domowy Wyrób

8 komentarzy:

  1. też przymierzam się do zrobienia tego mleka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To polecam, bo jest przepyszne :)

      Usuń
  2. Robiłam kiedyś a potem zaprzestałam, zdecydowanie powinnam od czasu do czasu powrócić do robienia takiego mleka.

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nie robiłam nigdy takiego mleka, ale może w końcu spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobienie mleka migdałowego to nic trudnego :)

      Usuń
  4. mam pytanie techniczne - robisz mleko blenderem ręcznym czy może w takich stojącym, kielichowym? bo mam i taki i taki, oba mają moc 600 watów i zastanawiam się, który będzie lepszy..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie to robiłam i takim i takim, ale taki kielichowy jest moim zdaniem mniej wygodny, bo trudniej z niego wyciągać tę pulpę migdałową do odciskania. Dlatego teraz robię tylko ręcznym blenderem.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...