poniedziałek, 27 stycznia 2014

Ostra zupa z krewetkami

Kiedyś przyszli do nas znajomi i ugotowali nam przepyszną tajską zupę z krewetkami. Zupa posmakowała nam tak bardzo, że na dobre zadomowiła się w koperkowej kuchni. Zrobiłam ją już tyle razy, że udało mi się znaleźć najlepszą dla nas kombinację składników. Uwielbiamy krewetki, niestety nie możemy kupić u nas świeżych, ale znaleźliśmy duże, mrożone krewetki królewskie w pancerzykach- są przepyszne i można z nich wyczarować wiele pysznych dań, jak np. Ostra zupa z krewetkami.




Składniki:
200g ryżu
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5l bulionu warzywnego
2 łyżki sosu rybnego
2 gałązki trawy cytrynowej
3 suszone liście kafiru
Szczypta chili w płatkach
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
½ puszki mleka kokosowego
30 krewetek królewskich
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Sól i chili w proszku do smaku
3 łyżki posiekanej kolendry (można zastąpić natką pietruszki)

Wykonanie:
Szalotki i czosnek po obraniu i umyciu drobno siekamy. Z trawy cytrynowej odcinamy zdrewniałe elementy i pozostałe części lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Z krewetek usuwamy pancerzyki (zostawiając ogonki), usuwamy też układ pokarmowy (ta czarna „nitka”) i odrobinę nacinamy wzdłuż od zewnętrznej strony (dzięki temu ładnie się „rozwiną” podczas gotowania).
Ryż gotujemy na sypko.
W międzyczasie w garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek, odrobinę soli i płatki chili. Jak cebula się zeszkli to dolewamy bulion i sos rybny, dorzucamy liście kafiru i trawę cytrynową. Czekamy aż bulion się zagotuje i dodajemy pomidory, mleko kokosowe i słodką paprykę w proszku. Mieszamy i do gotującego się wywaru wrzucamy krewetki. Gotujemy dosłownie parę minut (aż krewetki będą gotowe) i doprawiamy do smaku solą i chili w proszku. Na samy końcu dodajemy posiekaną kolendrę.
Do talerzy przekładamy ugotowany ryż i zalewamy gorącą zupą z krewetkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...