środa, 5 czerwca 2013

Kompot z rabarbaru i jabłek

Kompot z rabarbaru, to zaraz za wigilijnym kompotem z suszu, taka kompotowa klasyka ;-)

Czysty kompot, z samego rabarbaru, jest bardzo cierpki, żeby dało się go pić, trzeba dodać naprawdę sporo cukru. Dlatego ja do kompotu dodaję też słodkie jabłka. Smak jabłek znakomicie komponuje się z rabarbarem no i cukru dodaje się już mniej. Na blogu Kwestia Smaku znalazłam fajny sposób na przygotowanie rabarbaru do kompotu, który sprawdza się znakomicie, a Kompot z rabarbaru i jabłek wyszedł pyszny.




Składniki:
6 dużych gałązek rabarbaru
2 słodkie jabłka średniej wielkości
2 litry wody
2 łyżki cukru

Wykonanie:
Rabarbar i jabłka dokładnie myjemy. Z rabarbaru odcinamy zdrewniały koniec i listki, a następnie kroimy rabarbar na ok. 1 cm kawałki. Jabłka kroimy w kostkę, wcześniej usuwając z nich gniazda nasienne.
Do garnka wsypujemy cukier, zaczynamy podgrzewać i jak tylko cukier zacznie się topić wrzucamy rabarbar, energicznie mieszamy. Smażymy tak ok. 3 minuty, w tym czasie rabarbar powinien puścić sok. Dorzucamy jabłka, mieszamy i smażymy jeszcze ok. 2 minuty. Następnie całość zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny (owoce powinny się rozpadać). Ugotowany kompot przecedzamy przez sito (dokładnie dociskając łyżką, żeby odzyskać jak najwięcej płynu) i ewentualnie doprawiamy do smaku cukrem. Można go również jeszcze rozcieńczyć wodą, jeżeli ma zbyt intensywny smak. Kompot z rabarbaru i jabłek najlepiej smakuje po schłodzeniu.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...