środa, 11 lipca 2012

Cukinia faszerowana mielonym mięsem

Faszerowana cukinia to taki cukiniowy  klasyk. Oczywiście cukinię można faszerować na wiele pysznych, wegetariańskich sposobów, niemniej jednak, chociaż raz w roku, w koperkowej kuchni musie się pojawić Cukinia faszerowana mielonym mięsem



Składniki:
4 nieduże cukinie
400g mielonego mięsa z udźca indyka
Puszka krojonych pomidorów
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
100g tartego żółtego sera
Sól
Pieprz
250g mozzarelli

Wykonanie:
Cukinie po umyciu przekrajmy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrążamy środek z każdej z nich.
Mięso mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i po 5 minutach pokrojony w kostkę miąższ z cukinii. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy żółty ser i po wymieszaniu, mięsnym farszem napełniamy łódeczki powstałe po wydrążeniu cukinii. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy mozzarellą pokrojoną plasterki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut.


8 komentarzy:

  1. Niestety u mnie cukinia rzadko gości na stole. Połówek niestety za nią nie przepada;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi się trafił mąż, który praktycznie wszystko lubi i chętnie próbuje nowych rzeczy :-)

      Usuń
  2. kopereczku, ale mi narobiłaś ochoty!:) fantastyczne

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastycznie!! Własnie coś takie uwielbiam i dzisiaj robię. Dziekuje za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. czy powinnam obrac te cukinię ze skórki ,bo po upieczeniu zawsze była twarda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie obieram cukinii przed pieczeniem, jak jest za twarda, to można ją zostawić na talerzu, chociaż my zawsze zjadamy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...