poniedziałek, 28 maja 2012

Surówka z kalarepki, pomidora i koperku

Gdy tylko pojawia się młoda kalarepka na naszym stole króluje ta surówka. Uwielbiam połączenie kalarepki z pomidorem i pachnącym koperkiem, a wszystko skropione octem balsamicznym i oliwą. I tak aż do jesieni, „do ostatniej kalarepki” ;-) Nie wiem czemu aż tak lubię tę surówkę, może dlatego, że  Surówka z kalarepki, pomidora i koperku przypomina mi letnie popołudnia spędzane z siostrą…


Składniki:
Kalarepka
2 pomidory
Pęczek koperku
Łyżka octu balsamicznego
Łyżka oliwy
Sól ziołowa
Pieprz kolorowy

Wykonanie:
Kalarepkę obieramy i kroimy w zapałki (najpierw na plasterki, a następnie w paseczki). Pomidory kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki (pomidory przed pokrojeniem możemy sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne). Kalarepkę i pomidory wrzucamy do miski, dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Całość polewamy octem balsamicznym zmieszanym z oliwą i doprawiamy do smaku odrobiną soli ziołowej i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu.



Pomidorowe inspiracje

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...