czwartek, 3 maja 2012

Pstrąg z grilla

Miał być pstrąg z grilla na majówkowym grillowaniu, ale mała „I” od wczoraj gorączkuje. W związku z tym nasze majówkowo- piknikowe plany, mimo przecudnej pogody, musieliśmy zmodyfikować. Świeże pstrągi, pieprz cytrynowy, odrobina masła i czosnku i dużo, dużo natki pietruszki i Pstrąg z grilla gotowy, u nas taki trochę oszukany, bo z patelni grillowej, ale wyszedł przepyszny!

Składniki:
2 pstrągi (każdy ważący ok. 250g)
2 łyżeczki masła
Ząbek czosnku
Pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

Wykonanie:
Wypatroszone wcześniej pstrągi myjemy i posypujemy w środku pieprzem cytrynowym.
Miękkie masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką (zostawiamy dwie całe gałązki zielonej pietruszki). Pietruszkowo- czosnkowe masełko nakładamy ostrożnie do środka ryb, wkładamy też po gałązce natki.
Tak przygotowane pstrągi kładziemy na ruszt do pieczenia ryb, lub wysmarowaną olejem tackę aluminiową i grillujemy ok. 10 minut z każdej strony. Albo jak w naszym przypadku smarujemy olejem patelnię grillową i smażymy na niej ryby przez ok. 10 minut z każdej strony. Czas smażenia, czy pieczenia zależy od wielkości ryby i od temperatury grilla, czy palnika. Musimy obserwować pstrągi, jak mięso będzie białe, znaczy, że rybka jest już gotowa. 


8 komentarzy:

  1. dawno rybki z grilla nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. miałam ostatnio przyjemność kosztować

    OdpowiedzUsuń
  3. Grillowana rybka jeszcze przede mną. Twoja wygląda bardzo apetycznie. Na pewno zrobię podobną w tym sezonie grillowym!
    Mam nadzieję, że z małą już lepiej.
    Pozdrawiam i zapraszam do dodawania kolejnych przepisów do akcji
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo, a Iga czuje się zdecydowanie lepiej :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam marzy mi się taka rybka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dużo bym dała za takiego pstrąga ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też robiłam pstrąga z grilla podczas majówki, pychota! Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...