środa, 16 maja 2012

Pełnoziarniste gofry z suszonymi śliwkami

Jakoś tak się w tej naszej koperkowej kuchni złożyło, że mniej więcej w co drugi weekend, na śniadanie, powstają gofry. Żeby nie było nudno, kombinujemy z różnymi dodatkami. Tym razem postawiłam na zdrowszą wersję. Zapas śliwek suszonych i innych bakalii mam od firmy Bakal, a cukier trzcinowy i mąka pełnoziarnista zawsze znajdę w kuchennej szafce. Tak to już jest w koperkowej kuchni. Pełnoziarniste gofry z suszonymi śliwkami to nie tylko fajne śniadanie, ale i ciekawa przekąska, którą można sklasyfikować jako zdrowe słodycze.



Składniki:
3 jajka
Czubata łyżka drobnego cukru trzcinowego
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka sody oczyszczonej
Szczypta soli
Szklanka mąki pszennej
Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
¼ szklanki oliwy
Szklanka mleka
½ szklanki maślanki
50g suszonych śliwek

Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek, ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mleko, maślankę, oliwę, sodę, proszek i obie mąki. Całość miksujemy. Dodajemy drobno posiekane śliwki (śliwki powinny być miękkie, jeżeli są bardzo wysuszone, trzeba je wcześniej namoczyć). Na samym końcu dodajemy pianę z białek i całość ostrożnie mieszamy łyżką.
W rozgrzanej gofrownicy smażymy gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia.


6 komentarzy:

  1. uwielbiamy gofry! te ze śliwkami wyglądają super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki bardzo za pierwszy przepis w akcji "Zdrowe Słodycze" :) Gofry wyglądają pysznie! Tak sobie myślę, że to może też być dobra baza do eksperymentowania - można z nimi całą masę różnych fajnych rzeczy zrobić - pododawać, pooodejmować, pozamieniać... Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już w tylu wersjach robiłam gofry, że aż ciężko mi wszystkie policzyć :) ale jak do tej pory wszystkie na słodko- teraz przymierzam się do pierwszych wytrawnych gofrów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pychota! Wspaniały przepis! I przepyszne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. kto nie m gofrownicy moę usmażyć naleśniki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gofry to jednak gofry, myślę, że można spróbować usmażyć małe placuszki na patelni, ale raczej nie będą tak smaczne jak gofry.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...