środa, 30 maja 2012

Kremowa zupa z białych szparagów

Z jednej strony niby szkoda, że sezon na szparagi jest taki krótki, ale z drugiej strony, może właśnie dzięki temu smak szparagów jest tak ceniony. Tylko świeże szparagi są dobre, nie ma co się oszukiwać, mrożonki i marynaty to już nie to samo.  Najsmaczniejsze są zielone szparagi, ale i z białych można wyczarować coś pysznego. Dziś w koperkowej kuchni powstała Kremowa zupa z białych szparagów.



Składniki:
Pęczek białych szparagów (a właściwie pół, ale o tym później)
Cebula
3 średnie ziemniaki
½ l bulionu warzywnego
Łyżka oliwy
Sól
Pieprz
Gęsty jogurt naturalny



Wykonanie:
Obraną, posiekaną cebulę podsmażamy na łyżce oliwy w garnku z grubym dnem. Jak cebula się zeszkli, to dorzucamy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, całość smażymy 2 minuty, ciągle mieszając i zalewamy bulionem. Przykrywamy garnek.
W tym czasie przygotowujemy szparagi. Obieramy je ze zdrewniałej skórki i przecinamy w poprzek na pół. Górne części odkładamy- możemy zrobić z nich sałatkę, lub po prostu ugotować na parze i zjeść z parmezanem, a to co nam zostało kroimy na mniejsze kawałki.
Jak woda w garnku się zagotuje, to czekamy 5 minut i dorzucamy pokrojone szparagi, gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie- zajmie to ok. 15 minut. Następnie zupę miksujemy na jednolity, gładki krem, możemy po rozdrobnieniu blenderem jeszcze przetrzeć przez sitko, ale nie jest to konieczne.
Kremową zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jak za bardzo wystygłą, to chwilę podgrzewamy i podajemy z kleksem gęstego jogurtu naturalnego.

Szparagi na stół

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...