wtorek, 10 stycznia 2012

Tarta porosołowa

Nie lubię marnowania jedzenia, nie lubię też nudnego jedzenia. Za to lubię zrobić coś z niczego, chociaż dobry domowy rosołek, to wcale nie takie nic, no ale Porosołowa tarta to zdecydowanie „Coś” :-)

Składniki:
CIASTO:
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
jajko
3 łyżki miękkiego masła
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
FARSZ:
250g mięsa z rosołu- obranego z kości (najlepiej indyk lub kurczak)
2 marchewki ugotowane w rosole
cebula
1 łyżka masła
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
natka pietruszki
SOS:
jajko
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy miękkie masło, jajko i jogurt i wyrabiamy ciasto. Gładkie ciasto odkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy cienki okrągły placek, który przekładamy do formy do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez 10- 15 minut.
Cebulę bardzo drobno siekamy, możemy zrobić to w rozdrabniaczy, następnie należy ją zeszklić na patelni, na maśle. Dodajemy mięso i marchewkę pokrojone w drobną kostkę (też polecam rozdrabniacz). Całość mieszamy z jogurtem naturalnym i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy farsz na zapieczony kruchy spód.
Farsz polewamy sosem przygotowanym z jogurtu i roztrzepanego jajka, doprawionego do smaku solą i pieprzem
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30- 40 minut.



Kategoria "Coś z niczego"



4 komentarze:

  1. Świetne wykorzystanie mięska z rosołu.

    OdpowiedzUsuń
  2. już wiem, co po niedzielnym rosołku będzie na obiad w następnym tyg :D dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  3. warto skorzystać z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...