sobota, 24 grudnia 2011

Babka szafranowa

Delikatna, niezwykle puszysta, a dzięki odrobince wyjątkowej przyprawy- smakuje naprawdę niezwykle. Taka właśnie jest Babka szafranowa. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, oczywiście zdążyłam już wypracować własną wersję :)

Składniki:
200g mąki + 1 łyżeczka
60g cukru + czubata łyżeczka
łyżka cukru waniliowego
100g masła
1/2 szklanki mleka
25g drożdży
łyżeczka wrzątku
łyżeczka wódki
szczypta szafranu
3 jajka
50g skórki pomarańczowej
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, zalać ciepłym mlekiem, zamieszać i odstawić na pół godziny.
Masło roztopić w rondelku i odstawić do ostygnięcia
Szafran zalać wrzątkiem i wódką, wymieszać
Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodać mąkę przesianą przez sito, wyrośnięte i wyrabiać grubymi końcówkami miksera przez 10 minut. Potem stopniowo dolewać masło, dodać szafran i dalej miksować przez 5 minut, wsypać skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać.
Ciasto ma dość rzadką konsystencję- takie właśnie powinno być.
Niedużą formę do pieczenia babki smarujemy masłem, posypujemy mąką i do tak przygotowanej formy przenosimy drożdżowe ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, aż ciasto wyrośnie prawie do wierzchu formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut.
Upieczone, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


1 komentarz:

  1. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia wielu radosnych przeżyć, spokoju, wytrwałości, radości a także zdrowych i przede wszystkim smacznych Świąt ż

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...