czwartek, 1 grudnia 2011

Jajko upieczone w bułce

Uwielbiam potrawy z jajek, szczególnie jajka sadzone, jajecznicę ze szczypiorkiem usmażoną na maśle, jajko na miękko z chrupiącą bułeczką. A gdyby tak to wszystko połączyć? W jednym prostym śniadaniu wyciągnąć to co najlepsze ze wszystkich moich ulubionych jajecznych potraw? Będzie szczypiorek, będzie masło, będzie płynne żółtko i będzie chrupiąca kajzerka. Zapraszam na Jajko upieczone w bułce.

Składniki:
2 małe kajzerki
2 jajka
2 łyżeczki masła
Oliwa
Szczypiorek
Sól ziołowa

Wykonanie:
Z kajzerek odkrajamy „wierzchy” i „wydłubujemy” miękki środek. Do każdej wydrążonej kajzerki wkładamy łyżeczkę masła, a pozostałości z bułek kroimy w kostkę. Szczypiorek po umyciu drobno siekamy.
Dwa niewielkie naczynka żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy, wkładamy do nich bułki i do każdej kajzerki ostrożnie wbijamy jajko. Posypujemy solą ziołową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ja piekłam w 160 stopniach- grzanie góra i dół z włączonym termoobiegiem. Pieczemy do momentu aż białko na wierzchu będzie już całkowicie ścięte. U mnie trwało to ok. 15 minut.  
W tym czasie na patelni z odrobiną oliwy smażymy grzanki z bułki pokrojonej w kostkę, pod koniec dodajemy posiekany szczypiorek.
Upieczone jajka w bułce posypujemy grzankami ze szczypiorkiem i od razu podajemy.

4 komentarze:

  1. u mnie wczoraj było bardzo podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skąd ja je znam :) Bardzo smaczne danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! A do tego bardzo reprezentacyjnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe są te bułeczki :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...