poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Kremowa zupa z białych warzyw

Do koperkowej kuchni trafił, pierwszy w tym roku, pęczek szparagów. Zawsze wiosną przypominam sobie, jak bardzo tęskniłam za szparagami. Tym razem były białe szparagi i Mała „I” poprosiła o białą zupę. Proszę bardzo- Kremowa zupa z białych warzyw powstała dosłownie w parę chwil.




Składniki:
1 pietruszka
¼ selera
½ białej części pora
3 ziemniaki
1 cebula
1 pęczek białych szparagów
1 łyżka oleju
Bulion warzywny
1 szklanka mleka
Sól i pieprz
Czarnuszka

Wykonanie:
Pietruszkę, selera, ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora po umyciu kroimy w półplasterki. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka z grubym dnem postawionym na małym ogniu i podsmażamy na łyżce oleju, mieszając od czasu do czasu.
Z każdego szparaga odcinamy zdrewniałą końcówkę i wyrzucamy, następnie szparagi obieramy obieraczką do warzyw, odcinamy główki i same główki gotujemy na parze.
Szparagi kroimy na małe kawałki i dorzucamy warzy w garnku. Mieszamy i zalewamy bulionem (powinien przykryć warzywa), dolewamy mleko i całość gotujemy na średnim ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Tak przygotowaną zupę miksujemy za pomocą blendera i doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu.

Zupę posypujemy niewielką ilością czarnuszki i podajemy z główkami szparagów ugotowanymi na parze.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...